wtorek, 11 marca 2014

3 nowości z Browaru Żywiec

Trzymam rękę na pulsie i to oto taka nowość z Arcyksiążęcego Browaru Żywiec a mianowicie białe ( tu zastanawiam się czemu w takim browarze jak Żywiec nie nazwali je jak należy czyli Witbier ale mniejsza o to), bock i marcowe. Na rynek trafią od połowy kwietnia i co jest dziwną sprawą piwo które zbierze najwięcej głosów na stronie internetowej Żywca zostanie na rynku. Dziwna to sytuacja ale no cóż. To w sumie drugie podjeście browaru Żywiec do piwa w stylu bock, pierwsze nie nazwałbym za dobre. Książęce Czerwony Lager nie jest złym piwem ale interesująco będzie spróbować innego koźlaka z koncernowych piw. Zobaczymy, spróbujemy, opiszemy...

 A tu taka mała ściągawka dla  piwnych laików.


Bock to piwo ciemne, znane w Polsce również pod nazwą koźlak. Ma piękną, rubinową barwę
oraz treściwy smak, który zawdzięcza wyjątkowej kombinacji słodów: pilzneńskiego, monachijskiego i karmelowego. Bock najlepiej wydobywa swoje walory smakowe i zapachowe, kiedy jest serwowany w snifterze w temperaturze 9-11 stopni Celsjusza.

Marcowe jest piwem typu lager o bursztynowej barwie oraz łagodnym słodowym smaku. Jego nazwa pochodzi z tradycji warzenia tego gatunku w pierwszych tygodniach wiosny. Obecnie, jego produkcja możliwa jest przez cały rok. Marcowe serwuje się w kuflu w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza.

Białe to naturalnie mętne piwo pszeniczne. Warzone jest przy użyciu słodu pszenicznego
i jęczmiennego. Zachęca orzeźwiającym i lekkim smakiem z dodatkiem kolendry. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza w smukłej szklance.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz