To moje drugie piwo według domowej receptury, tym razem jest to piwo według przepisu Marcina Chmielarza ( swoją drogą dobre nazwisko) który podjął spółpracę z Browarem Jabłonowo w tzw Manufakturze Piwnej, jest to oderwanie się tego browaru od przeciętnych piw które masowo produkują.
Altbier to niemiecki styl piwny a znaczy mniej więcej tyle co: stare piwo. Charkteryzuje się ono miedzianą barwą wchodzącą w brązy oraz zawiera niemieckie słody z niewielkimi ilościami słodów kryształowych, czekoladowych lub barwiących, czasami niewielki udział słodu pszenicznego. Szlachetne odmiany chmielu oraz drożdże górnej fermentacji o czystym profilu (fermentację prowadzi się w stosunkowo niskich temperaturach). No to zobaczymy jak to się ma do tego piwa
No to zaczynamy. Po przelaniu ukazuje się ładna ciemnomiedziana barwa a pianka może i jest ale szybko znika i zostaje tylko pierścień dookoła szklanki. W nosie czuć dużą owocość,plus słody i całość dość ładnie pachnie. W smaku też są owoce i spora metaliczność. Czuć też sporą goryczkę. Pijalność może nie jest wybitna ale pije się ze smakiem. Moc piwa to 5,2 % a ekstrakt 13,5 %
Podsumowując piwo raczej na plus. Nie jest to piwo do codziennego spożywania ale raczej do degustacji w miłym towarzystwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz