środa, 12 lutego 2014

Ciekawostki o piwie



1. Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

2. Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

3. Krzem, zawarty w jęczmieniu, powszechnie wykorzystywanym do produkcji piwa, hamuje osteoporozę.

4. Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

5. Pół litra piwa zawiera około 200-250 kcal.

6. Cukry zawarte w piwie nie powodują próchnicy.


7. Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko. Jednak pobudza apetyt i tu już pozostaje jedynie kwestia naszej silnej woli.

8. Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

9. Największą na świecie kadź do piwa zbudowano w 1795 roku w browarze Meux w Londynie. Mieściło się w niej 860 000 galonów piwa porter.

10. W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

11. 11 marca 2007 roku, z okazji otwarcia Starego Browaru w Poznaniu, 10625 osób napiło się piwa z odlanego z brązu kufla, który mierzył ponad 5 metrów wysokości! Pojemność kufla to około 6000 litrów.

12. Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

13. 22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypił 1 litr piwa w 1,3 sekundy.

14. Najmocniejszym obecnie piwem świata jest Sink The Bismarck z browaru BrewDog. Zawiera 41% alkoholu.

15. Lodówkę opracował bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz